maandag 14 oktober 1996

Ewald van der Weijden '96

Ter nagedachtenis aan

Ewald van der Weijden
Nijverdal 17 augustus 1968
Saalfelden (Oostenrijk) 26 Juli 1996

Foto: © 1995sprengenbergrunner

Ewald waarom? Van jou buren hoorde ik het nieuws van je vermissing. Dat ontkende ik meteen, dat wuifde ik weg. Ewald redt zich wel, Ewald is geen groentje, hij heeft al heel wat van de wereld gezien, wat zou er kunnen gebeuren tijdens een wandeling ergens in Oostenrijk. Och, hij zal binnenkort wel iets van zich laten horen. Hij kijkt niet op een paar dagen. Ewald die op weg was naar zijn ouders vakantie adres liet ons dagen in het ongewis. Beelden spoken door mijn hoofd maar ik kan er geen voorstelling van maken. Marco brengt ons op de hoogte, het kan niet, het mag niet. De hoop is opgegeven nadat de hele familie is wezen zoeken, helikopters zijn ingezet. Ik droog mijn tranen er is nog hoop zolang er de onzekerheid is, zolang tot ze Ewald……….

Pijn, agressie, een leegte. De training moet doorgaan, juist nu. Peter hoor ik zeggen dat we in de toekomst veel wedstrijden moeten winnen voor Ewald. Ik onderdruk mijn verdriet, ben bang. Thuis bel ik Leo, hij heeft dezelfde reactie als ik, het is alsof we een film terugspoelen. We houden een valse hoop. De donderdagtraining lijkt een gewone maar er is een sombere stemming. We wachten nog wat op mensen die niet komen. Ewald die altijd kwam, precies net iets te laat. We wachten maar weten niet waarom, nog even misschien. Na de training maken we geen aanstalten om direct naar huis te gaan we hebben het over Ewald, kon iemand maar het verlossende woord geven. De volgende dag fiets ik doelloos rond en vraag me af “waarom?” Fiets naar Marco en Anita. Ben in de war, kom om iets te horen, kom om samen te zijn met mijn loopmaatjes. Weet niet wat te doen. Het is al middag als ik huiswaarts keer. Ik denk aan de familie van der Weijden de loopfamilie waar ik vooral in die begin periode zo vaak kwam, als een bekende door de achterdeur. Die altijd open stond, loopschoenen ontwijkend snoof ik de geuren op van de warme maaltijd, op de achtergrond het geluid van de wasmachine en voor ik er erg in had zat ik al aan de koffie. Het was vanaf het eerste moment dat vertrouwde gevoel alsof ik Ewald, de familie van der Weijden al jaren kende. Ewald bloedfanatiek, voor ik hem had ontmoet hadden zijn prestaties al indruk op mij gemaakt. Het was de periode dat hij de overstap maakte van de 2,5 km naar de 5 km. Ewald was mijn voorbeeld en al snel mijn concurrent. Ewald en Harrie  waren nog een maatje te groot voor mij. Toen Hegeman steeds minder mee ging, werd die plaats door mij ingenomen. De van der Weijden`s boden me al snel aan om met hen mee te rijden naar wedstrijden en daar bleef het niet bij. Vanaf dat moment ergens in het jaar 1984 begon het echt voor mij. Herman den Ouden leek mijn vader, Ewald mijn broer. Die eerste wedstrijd liep ik op zijn spikes, soms met het atletiekhemdje, wat Ewald net had gedragen bij de jongens B. Alsof ik zijn race voortzette bij de jongens A. Het duurde lang voor ik Ewald voor het eerst versloeg het was bij een trimloop in Wierden, we deden mee aan een voor ons doen lange wedstrijd over 8 km, daar bleek het leeftijdsverschil, daar kwam ik even uit zijn schaduw.

Hoe fanatiek Ewald was bleek wel uit het feit dat hij elke dinsdag en donderdag trouw bij de SISU training was op het maatveld te Almelo. Op de fiets door weer en wind. Nooit vergeet ik die momenten dat Ewald kletsnat aankwam uit Nijverdal, ik uit Hengelo en de atleten uit Almelo zelf, het lieten afweten vanwege het slechte weer. Dan was er de herkenning dat samenhorigheidsgevoel. We voelden ons dorpelingen, wilde ons daaraan onttrekken hadden idealen, dromen. Ik vertrok toen AV Atletics werd opgericht naar TION, verloor Ewald een beetje uit het oog. We begonnen meer na te denken over de dingen om ons heen. Ewald vertrok naar Israël en Egypte, Venezuela en Ecuador maar maakte dan opmerkingen die indruiste bij zijn idealisme. Of was het de zoektocht naar volwassenheid? Ewald als militair waar ik me niets bij kon voorstellen. Ewald die net als ik schijt had aan rangen en standen. Voor vrienden zou hij door de modder kruipen, maar niet voor één of ander uniform. Ewald had zijn ups and downs, maar kwam steeds weer terug, een doorzetter een bijter een knokker. Van een 50 kilo lichtgewicht zag ik hem veranderen in de Ewald van boven de 70 kilo. Het doet me verdriet dat ik hem niet kon stimuleren om ook op dat niveau te komen, waar we eens van dachten dat dat onmogelijk was, het niveau van onze trainer Herman. Werk, een eigen huis, je familie, je uitstapjes waren belangrijker dan het hardlopen.
We hebben zoveel gedeeld, maar we hadden je nog zoveel te vragen, we moesten nog zovele wedstrijden lopen. Waarom Ewald? Waarom, waar was je mee bezig? We zouden de zeventiende augustus bij je aankomen maar dat hoeft niet meer. Je hebt iets in ons geknakt, dat zal langzaam helen. Voor jou zullen we verder strijden hoe verdrietig, bang en agressief we ook zijn. In onze gedachten ben je bij ons. Ewald een lacht komt tevoorschijn als we jou voor de geest halen, met je bepleisterde knieën, je gevoel voor humor die niet door iedereen begrepen werd, je eigenaardigheden. We en dan met name je neef Kuipers konden je zo lekker op stang jagen, je kon soms zo lekker mopperen. Waar wij liepen met jou in ons midden moesten anderen plaats maken, want ze begaven zich in ons loopdomein. Automobilisten, fietsers en gevaarlijke honden kozen het hazenpad als jij je gal spoot.

Ewald namens je loopmaatjes bedankt!

Overwinningen van Ewald:
Clubkampioenschappen cross SISU Almelo jongens B Clubkampioen 1985
MCNH trimloop (cross) Hellendoorn Heren 1985 5 km 17.59
Raalte Stoppelhaeneloop Heren 1985 3.8 km 12.01
Rabocrossloop Haarle Heren 1987 4.6 km 14.03
Clubkampioenschappen Atletics Nijverdal 5 km Heren 16.48 Clubkampioen 1988
Luttenberg cross 1988 4 km Heren
Herikerberg prestatieloop 1991 Markelo 5 km Heren 16.31
Kerst trimloop Nieuw Heeten 1991 6.5 km Heren 20.03
Nijverdal SNO 1992 5,6 km Heren 17.56
Nijverdal Atletics cross 1993 5 km Heren 17.45

KNAU wedstrijden Ewald:
1000 m 2.48 FBK Hengelo 1995
1500 m 4.17 FBK Hengelo 1987
3000 m 9.18 FBK Hengelo 1987
2 mijl 10.02 Hengelo 1987
5000 m 16.39 FBK Hengelo 1992
10 km 34.10 Geesteren 1992
15 km 53.28 Nijmegen 1993             
10 mijl 57.32 DHHL 1993

Deze tekst werd eerder gepubliceerd in Clubblad Aktief nr.3 1996, van AV Atletics Nijverdal.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten