zaterdag 9 december 1995

Winnen met de volgtactiek '95

Jeroen`s Column 1995

Fotocollage: © Jeroen Machielsen

Voor de prestatieloop in Ommen kreeg ik van Wilfried Woesthuis het advies om te volgen en niets anders dan volgen. Daar kon ik het wel mee eens zijn, want bij trimlopen gaat het om het winnen niet om een goede tijd. Records loop je tijdens wedstrijden. In theorie scheen het vrij eenvoudig. In de praktijk kwam er toch iets meer om de hoek kijken, zoals wedstrijdervaring. Bijvoorbeeld het inschatten van je concurrentie vooraf. Wie wordt er tweede, want je gaat er bij deze theorie van uit dat je eerste wordt. Als je dat weet hoef je slechts één persoon in de gaten te houden.

Het voordeel hiervan is dat je, je niet druk hoef te maken om de ‘kanslozen’ die als gekken wegsprinten. Bij het tweede trimloopje in Broekland ging het eigenlijk al meteen mis, ik zag alleen maar ‘kanslozen’. Die in grote getallen woest wegspoten. Het was een zondagmorgen waar je normaal wat duffig op de bank voor je uit zat te staren. Ik zag twee atleten als jonge honden wegsprinten. Ik liep op een 10de plaats en vroeg me af wat ik hier in hemelsnaam deed het ontbrak me aan motivatie. Halverwege kwam dat wel terug zoals zo vaak en ik bedacht dat ik een naam hoog had te houden. Ik kon me het niet permitteren om naamloos achter Tielbeke en Blankhorst te blijven. De kopman liep zoals dat heet onbedreigd op kop, desondanks pakte ik hem met een enorme kracht inspanning.

De volgende loop was in Tubbergen. Ik voelde me in bloedvorm, wie werd tweede; Ewald v/d Weijden of Johan Gerrits? Ik gokte op de jeugdige Gerrits, maar net voor het startschot klonk voegde Gerard Nijboer in. Hmm Nijboer op een regionale 5 km trimloop? Er was geen tijd meer om na te denken en ik begon te twijfelen. Waar was mijn trainer of coach? Algauw na de start ontpopte er zich achter Nijboer een gewoel om de tweede plaats, maar daar had ik toch niets mee te maken! Toen iemand me op de hak trapte en mijn pas ritme telkens werd verstoord versnelde ik. Waarna ik aansloot bij Gerard die een flink gat had geslaan. De knop omzetten noemen ze dat in het militaire jargon, niet denken maar doen. Na de loop hoorde ik diverse mensen praten over mijn waanzinnige poging. Ik was uitermate tevreden met mijn optreden. Een tweede kans zouden we nooit meer krijgen om samen met deze grote meneer te mogen lopen. Ewald nam de 2de prijs in ontvangst. Ik belande net naast het podium. Tijdens de SNO loop in Nijverdal ging de 5 en 10 km tegelijk van start en schopte diezelfde Ewald de boel voor mij in de war, door op de 10 km sneller van start te gaan dan de 5 km lopers. Dus Ewald volgen was dan de optie, wel werd ik eerste en Ewald weer tweede maar nu op de 10 km. Bij het echte werk een KNAU baanloop in Enschede zag ik wel vijf winnaars. Toen ergens halverwege de wedstrijd iemand riep “kop overnemen” deed ik dat in een reflex. In mijn hardloopschrift vergat ik spontaan mijn eindrangschikking te vermelden. Vervolgens liep ik in Borne Stroom Esch, weer volgens de theorie en won. Om de sleur wat te breken liep ik een militaire cross, maar ik werd zelfs in Assen al snel herkent. Dus u begrijpt het al.

Is het dan niet logisch dat iedereen me al bij voorbaat als winnaar aanwees voor de Diepehel Holterbergloop op de 5 mijl. De druk was enorm, er was een drang om van alles en iedereen weg te vluchten. Ik realiseerde me dat ik normaal moest doen, maar wat te doen op de vrijdagavond voor een wedstrijd? Ik bespaar u de details. Ik werd wakker om kwart over zeven, heel gewoon, ontbeet, deed boodschappen, dronk koffie, belde Marco Kuipers. Ging voor de tweede maal naar de wc. Dacht aan de opgedane kennis omtrent de theorie, dacht aan de kans van meerdere winnaars.  Ik zette de volume knop van de stereo harder, wat het denken verdrong. Aan de start herkende ik de lange afstandloper Hans Bosman, een loper van het niveau Leo Jansen. Een kansberekening zei me dat als ik met deze theorie Leo kan verslaan, ik ook Hans de baas moest kunnen zijn. Toen het startschot klonk was het alsof ik een wedstrijd liep met slechts twee deelnemers. Ik volgde en volgde. “blijf hem in de rug kijken!” riep iemand me toe. Waren de kilometer tijden niet wat te snel? Ik berekende dat ik onder de 16 rond liep over de 5 km, maar ik moest volgen, volgen en verder niets. Hans vroeg: “wanneer moeten we keren”. Ik volgde. Heuvel af haalde ik door mijn lange pas bijna Hans in maar mijn theorie riep me tot de orde en ik volgde. Ik kreeg steek in de zij, maar volgde. In gedachten was ik al met de sprint bezig, zou ik bij 24 minuten versnellen of bij 25? Zo kwam de finishlijn in zicht. Nog 200 meter nog 150 en als uit een startblok sprintend (haast de controle kwijt over mijn lichaam) sprintte ik weg.

Met dank aan allen die achter mij tweede werden in 1995:
Udo Zwijnenberg, Leo Jansen, Pieter Kleerbezem, Hans Bosman, Silvester Holtmaat, Alex Scholten en Peter Bruinsma.
Speciale dank aan Wilfried Woesthuis voor de mentale ondersteuning.

Gewonnen trimlopen:
Nijverdal prestatieloop de Zweef veld/wegloop 7 januari 5 km 18.17
Nijverdal Survival AV Atletics 1 juli 15 km 1.03.08 (met Leo Jansen)
Ommen Bissinghloop weg 12 juli 5 km 16.01
Broekland veldloop 23 juli 5.2 km 17.24
Nijverdal SNO veldloop 25 augustus 5.4 km 18.30
Borne Stroom Esch stratenloop 7 oktober 5 km 15.59
Assen (militaire) cross 19 oktober 7 km 24.10
Holten DHHL weg 28 oktober 5 mijl 26.46
Hellendoorn MCNH cross  3 december 10 km 35.11
Luttenberg cross 17 december 4 km 13.44
Rijssen Schwarzwald cross 23 december 5.2 km 17.36
Nieuw Heeten veld/wegloop 26 december 7 km 23.20
Denham oudjaarsloop weg 30 december 5 km 15.55

Deze tekst werd eerder gepubliceerd in Clubblad Aktief nr.2 1995, van AV Atletics Nijverdal.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten