zondag 25 februari 2007

NK Cross Wageningen '07

Foto: © Gerrit Voortman

In het ‘Atletiek Magazine’ las ik de aankondiging van het NK CROSS op 24 februari. Vooraf hoopte ik op een plek bij de eerste tien in mijn categorie M40. Dit streven was gebaseerd op de 9de plek van Bertil Krukkert bij de NK Cross 2006 te Norg. Een paar weken later kreeg ik een mailtje met een bijlage die uit 8 pagina`s bestond. Enkele punten uit dit informatiebulletin:

Melden (startnummerbureau) De startnummers moet iedere atleet persoonlijk afhalen uiterlijk 1 uur vóór het wedstrijdonderdeel. Het niet tijdig afhalen van de startnummers betekent NIET DEELNEMEN! - Startnummers De startnummers hebben als sponsornaam Landmacht en Wageningen Universiteit en mogen niet omgevouwen worden, op straffe van uitsluiting of diskwalificatie. De startnummers dienen: - aan borst- en rugzijde gedragen te worden bij alle NK nummers. Het is toegestaan het parcours te verkennen met dien verstande dat atleten die een wedstrijd lopen onder geen beding gehinderd mogen worden op straffe van uitsluiting of diskwalificatie. - Clubtenue Bij Nederlandse kampioenschappen is het dragen van clubtenue verplicht (art. 143 WR).

Tot nu toe deed ik alleen in Holten mee aan de NK cross. Daar liep ik met te krappe spikes, mijn grote teen werd afgeklemd. Bij Marco Kuipers komt mijn voornemen om dit NK te lopen ter sprake en zo pas ik even later zijn spikes, die ruim passen. Er moeten echter nog wel andere zooltjes in. Deze maak ik thuis nonchalant op maat. `s Morgens zoals gewoonlijk drie maal naar de wc en verhoogde spanning in mijn lichaam. De weegschaal geeft aan dat ik 65 kilo weeg, dat is dicht in de buurt van mijn topvormgewicht (63 kilo). Bij het parkeerweiland in Wageningen aangekomen is het nog 800 meter lopen naar Landgoed “De Dorschkamp”. De locale kantine functioneert als inschrijfruimte. Eerst rustig mijn borst en rugnummer opspelden, want dat wordt hoe meer de wedstrijd nadert een hele opgave. Nu nog 400 meter lopen naar het start – finishterrein, daar word ik gegroet door Willem de Vos. Ik kleed me om en ga het parcours verkennen. Op dat moment start de categorie M50 en alles daarboven, dat was een prachtig gezicht die grijze mannetjes met kromme benen. Hier besef ik dat we met M40 nog heel wat kunnen winnen. Dat zolang het lichaam het aankan en je er plezier aan beleeft je door kan gaan. In het Atletiekblaadje las ik het volgende over het parcours: ”Daartoe denderen de lopers vanaf het weiland eerst naar beneden de modderpoel in. De crossers komen terecht in los zand en gaan de heuvel op, over het weiland”. Gelukkig is het droog, want bij nat weer wordt het een blubberbende.

De start wordt tien minuten uitgesteld, er is dus nog tijd zat (even een blik voor de concurrentie). In mijn categorie zie ik Lamko Hulzebos. Bij de M35 zijn Borg en Geerdink van de partij. Verder zie ik mijn vakantiemaatje Paul van Rooyen M45. Ik kleed me om en doe nog wat versnellingen met de spikes aan (loop nooit met nieuwe schoenen een wedstrijd!). Het is toch wel fris zo in je Atleticshemdje en dunne broekje. Dus snel nog insmeren met sportbalm. Bij de start wenst Paul iedereen succes, we worden weg geschoten, ’wat een veld!’ ( denk ik). Ik zoek naar een goede positie, ik moet ruimte hebben als we het bos in gaan. Na 300 meter kan ik al atleten inhalen en bij een klein heuveltje krijg ik ruimte. Paul is al ingehaald. Eric Borg zoekt zich een weg naar voren. Ik sluit me aan bij het schuifelpasje van Melchior van de Pol. In de tweede ronde besluit ik er toch maar langs te gaan. Ondertussen voel ik onder de bal van mijn voet pijn opkomen, het blijkt dat ik een blaar heb opgelopen. Gerrit Voortman moedigt me aan. Verder op als we aan het modderpad beginnen staat Willem hij schreeuwt me naar een hoger tempo, elke keer als ik bij hem langs kom. De derde ronde lig ik gelijk met de atleet die op de derde plek loopt bij de M45. Ik val aan en ga er voorbij, later krijgt hij weer de geest en doet er nog een schepje boven op. Ik loop wat ik kan, op dat moment liep ik onwetend op de 9de plek. De laatste ronde, alle sporen en oneffenheden in het parcours zijn bekend. Elke keer zat ik bij het stuk tegen de wind achter iemand, nu trek ik vol door zonder om te kijken. Voel de atleten achter mij, hoor de aanmoedigingen die niet voor mij zijn bedoeld. En wordt voorbij gesprint, op dat moment stel ik me gerust dat het vast jonge gasten zijn.

Helaas stel ik `s avonds bij thuis komst vast. Ik word 12de. Ik had vooraf beter moeten kijken naar de startnummers, welke nummers horen bij mijn categorie? Toch ben ik tevreden, hier heb je echt een mooie wedstrijd, als je even stuk zit lopen er zo vijf man voorbij, maar als je goed bent en kunt sprinten, ja dan pak je op het eind nog zes man. Als ik aan het uitlopen ben begint het te regenen, we hebben geluk gehad. Ik zoek Willem op en na een praatje en een kom erwtensoep gaat het op weg naar een verlaten weiland, waar nog wat auto`s staan.

Enkele KNAU uitslagen Masters:
M35 10300 m
1 Pip Tesselaar Hera 34.09
2 Armand van der Smissen Tilburg Road Runners 34.14
3 Michiel Otten Prins Hendrik 34.31
4 Björn Geerdink MPM 34.58
10 Eric Borg 67 MPM 36.36
M40 10300 m
1 Wim Opten SV Veendam 35.35
2 Brahim Ait Rahou Atos 35.38
3 Lamko Hulzebos HAC '63 35.41
6 Richard van Oosterhout AVR '90 37.06
7 Leo van Gent  Sprint 37.13
8 Gosse van der Zee Almere '81 37.15
9 Jos Kaptein AAC 37.22
10 Roel van den Meiracker Pallas '67 37.26
11 Michel Rietheide AV Aalsmeer 37.29
12 Jeroen Machielsen Atletics 37.31
M45 10300 m
1 Hub Kurvers Caesar 36.38
2 Hans Verbaandert GVAC 37.10
3. Bert van Nunen De Keien 37.17


Deze tekst stond eerder in Clubblad Aktief nr. 2 jaargang 2007 van Atletics Nijverdal.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten