zondag 11 januari 2009

25 jaar wedstrijdhardloper 1996

25 jaar wedstrijdhardloper 1984 – 2009
Deel 13

‘Je hoeft niet alles op te eten om te weten hoe het smaakt’

Fotocollage: © 2009sprengenbergrunner

Met een koudweertraining in Noorwegen nam ik afscheid als beroepsmilitair. Overste Thom Karremans vertrok met de nodige aandacht. Simone keerde het cassettebandje nog eens om. Muziek van ‘Het Kleine orkest’ en Alanis Morissette vulde mijn rode Ford Escort. Geïnspireerd door ‘De Celestijnse Belofte’ bewandelden we ons pad. In alle opzichten een emotioneel jaar, vol intens geluk en verdriet. Miss Saigon stond in de schaduw van de schone naast mij. Groots was het optreden van Svetlana Masterkova, zij werd tweemaal Olympisch Kampioen 800 / 1500 m. Adrie van der Poel werd Wereldkampioen veldrijden. In Atlanta greep Bart Brentjens de macht. De ‘Holland Acht’ bleek een gouden succesformule. Op de oude bike van Marco Kuipers begon ik met mountainbiken.

We stonden stil bij de nietigheid van het leven en het ongrijpbare daarvan. Ik hield me vast aan wat ik wel wist; dat ik van haar hou. En dat ik een hardloper ben. Te vaak was ik bezig met een doel op lange termijn. In dit jaar moest alles nu gebeuren, alsof er geen morgen was. Ook een spiritueel jaar met Simone, een soort van bewustwording. Nu hebben we daar de term ‘Mindfulness’ voor. Psycholoog Standaert beschrijft dat als volgt: De mens put energie uit drie batterijen; de lichamelijke, de mentale en de emotionele. Lichamelijk was ik op de toppen van mijn kunnen. Ik kon de clubtraining heel goed aan. Volgens trainingsmaat Rudy Pots leek me dat nauwelijks enige moeite te kosten. Daarom zocht ik naar nieuwe uitdagingen in de training en ging de strijd aan met voorbij komende fietsers. Mentaal was ik door de jaren gesterkt. Ik had de kracht om uit te gaan van het positieve hoe klein de kans op slagen ook was. De emotionele kant was niet zo duidelijk aanwezig, dat werd vanaf een bepaald moment vanzelf toegevoegd. Simone was mijn accu, bij haar kon ik me opladen. Zij was de ongrijpbare emotionele factor en zolang die positief was kon ik presteren. Genieten, ontspannen en ‘iets leuks doen’ waren daarbij de sleutelwoorden.

Op één of andere manier scheen dat ook over op de trainingsgroep, we waren een hecht team. Het gesponsorde Karhu-team (hardloopwinkel Fair Play). Bij onze eigen  ‘De super de Boer crosslopen’ won ik het eindklassement op de 5 km en liep als enige onder de 17 minuten. Dat was ondergeschikt aan het verslaan van Richard v/d Weijden onze ex-clubgenoot. Hoe vaak hadden mijn familie, vrienden en kennissen niet, nadat ik mijn prestatie had verteld, gevraagd naar de positie van de v/d Weijden`s. Dan moest ik antwoorden dat hij de tien had gewonnen. Nu niet. Maar het mooiste was misschien wel de wedstrijd bij de Oostelijke kampioenschappen, waar Marco Kuipers mij mental coach was. Samen met Marco liep ik naar een vierde plek, naar een persoonlijk record op de 5 km en voor Richard v/d Weijden. Marco noteerde alle ronde tijden en schreef er boven ‘Gouden Race Jeroen’. Het was er één van vele goede wedstrijden dat jaar. Vanaf maart is het elke week raak; op het podium, een persoonlijk record of een snelle tijd. Soms had ik helemaal geen tegenstand zoals bij de crossloop van MCNH te Hellendoorn, daar won ik in december zowel de 5 km als de 10 km. Ik kan me nog goed herinneren dat Marian Freriks mij daarna aansprak. Zij kwam mij niet feliciteren zoals de rest, maar wees mij op mijn kwaliteiten en dat ik die niet op deze manier moest etaleren. Daar had ze natuurlijk gelijk in, hoewel ik op dat moment iets anders heb gezegd. De MCNH trimloop daar liep ik mijn eerste ‘wedstrijd’, dit was een soort van toetje. Ik had al een ‘topjaar’ achter de rug.

Op de achtergrond waren er mijn survivalmaatjes. Daar ging het om samenwerken, was je ondergeschikt aan het teambelang, ging het om blindelings vertrouwen. Met de ‘sportschoolboys’ deed ik vele duurtrainingen en kreeg les in roeien en andere onderdelen. Altijd was er wel een redenen om een feestje te bouwen, om het teamgevoel te versterken. Hoezeer je elkaar ook vervloekt had tijdens de survival. Na de finish was er het samenhorigheidsgevoel. Dat bleef achterwege naar een hardloopwedstrijd, dan kwam ik alleen thuis met weer een persoonlijk record. Eigenlijk had ik niet het idee, dat het hier met deze persoonlijke records zou stranden. Vast overtuigd was ik dat het harder kon en met name op de lange afstand. Want ik trainde nog steeds met als basis de vijf kilometer. Mijn record op de 1500 meter is daarom misschien wel de wedstrijd waar ik dat jaar de meeste voldoening uit haalde. Daar zat ik na een strijd achter Simon Bell, na de finish nog lang uit te blazen en voelde ik wat in mijn benen, wat ik niet eerder had ervaren. Diepte punt was het verlies van mijn vriend en trainingsmaatje Ewald v/d Weijden, die bij een noodlottig val in Oostenrijk om het leven kwam.

Krantenknipselnieuws:
Viertal wacht drie dagen lang ontberingen op 200 kilometer lange tocht
Nijverdalse equipe klaar voor survivaltocht
(Dagblad Tubantia) Nijverdal – Het wordt een barre tocht vol hindernissen, verrassingen en weinig slaap. In acht etappes moeten ze 200 kilometer zien te overbruggen. Onderweg wachten onberekenbare opdrachten, die ongetwijfeld veel kracht en vooral mentale weerbaarheid vergen.

Persoonlijke records KNAU wedstrijden:
800 meter, Hengelo FBK 28 augustus 2.09
1500 meter, Hengelo FBK 27 juni 4.09 3de  
Dubbele mijl, Hengelo Laac 23 mei 9.44 3de clubrecord
5000 meter, Ede Oost Nederlandse Kampioenschappen 16 juni 15.37 4de
10 km, Haaksbergen sterloop 29 september 32.34 6de
15 km, Nijmegen zevenheuvelen 17 november 50.48 82ste
10 mijl, Nijverdal DHHL 26 oktober 54.55 17de
Halve marathon, Almelo Sisu Zentra sport omloop 8 april 1.13.28 3de

Uitslag KNAU wedstrijd 10 km
Rabo-sterloop Haaksbergen 29 september:
1. Genadie Panin Rusland 29.16
2. Simon Bell (Engeland) Laac 31.34
3. Richard v/d Weijden Laac 31.37
4. Egbert Veneklaas Sv Holten 32.04
6. Jeroen Machielsen Atletics 32.33
7. Adri Deemter HAC `63 32.38
8. Cees Kraaijeveld AV `34 32.41 (M40) 1ste
12. Udo Zwijnenberg Atletics 33.57
16. Peter Bruinsma Atletics 34.31
20. Bernard Broeks Atletics 35.19 (M40) 4de
26. Marco Kuipers Atletics 36.09

Nijverdal januari 2009. Nijverdal 1996.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten